Fresk luft frå bygda: – Den er garantert alkoholfri

Fresk luft frå bygda: – Den er garantert alkoholfri

PÅ PLASS: Tekniker Jon Bjune i Alås har installert alkohol lås i bilene til Miljøfrakt AS.

Det er sjåførene Ole Andreas Nerli og Bjørn Grønvold hos Miljøfrakt veldig glad for. Foto: Sverre Viggen

Miljøfrakt AS på Flisa ønsker å ta samfunnsansvar. Det gjør man blant annet ved å installere alkolås i sine to biler som daglig kjører mellom Solør og Oslo med varer.

– Vi har ikke vært i tvil i hele tatt om at dette er noe vi må ha i bilene våre. Det skal ikke være tvil hos noen om at når bilene våre er på vegen, så er det med edru sjåfører bak rattet. Vi er vel ganske tidlig ute med å få dette på plass, og vi kommer til å oppfordre andre og gjøre det vi kan for overbevise bedrifter om at dette er noe de må installere i sine biler, sier Bjørn Grønvold og Ole Andreas Nerli, sjåfører på bilene til Miljøfrakt.

Får mye ros

Regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund Hedmark og Oppland, Guttorm Tysnes, roser Flisa-bedriften for å gå foran når det gjelder installering av alkolås i lastebil.

– Miljøfrakt har vært en bedrift som har gått foran på flere områder. De var tidlig ute med miljøfokus og slagordet «Fresk luft fra bigda.» Nå har de installert alkolås fra Alås. Det er ikke så mange lastebilbedrifter som har gjort det ennå. Foreløpig er det mest vanlig i busser, sier Guttorm Tysnes.

Flisa-bedriften er en av de aller første på lastebilsiden som får alkolås på plass i bilene sine.

– Vi tror at vi med dette vil framstå som en seriøs bedrift, og at det ikke skal være tvil om at våre sjåfører er edru bak rattet på vegen. Blir det ikke blåst i måleren før man setter seg bak rattet, med grønt utslag, får vi heller ikke startet bilen. Snart kommer det også som en betingelse i kontrakter og anbudspapirer at utstyret skal ha alkolås. Det vil ikke og bør ikke være noen tvil hos noen om å skaffe seg dette sikkerhetsutstyret, sier Bjørn Grønvold i Miljøfrakt.

Stadig flere

Oddbjørn Wølneberg i Alås forteller at det er stadig flere som nå installerer alkolås. Blant annet skal Larvik-firmaet med kontorer også i Oslo og Sørum, sørge for at Taxi i Elverum får alkolås i sine biler.

– Foreløpig er det mest i busser, men det vil ta seg opp også for andre kjøretøy som frakter mye folk, på lastebilene og privatbiler. Forsikringsselskap signaliserer at de vil redusere forsikringspremiene med rundt 10 prosent for biler med Alås. Det betyr mange penger spart for bedriftene, sier Wølneberg.

For ham er det litt ekstra gjevt å få installere alkolås i bilene til Miljøfrakt AS på Flisa. Det transportselskapet eies av Flisa Trykkeri AS og Klubben AS på Flisa. Wølneberg jobbet for en del år tilbake ved nettopp Flisa Trykkeri.

Alkolåsene han monterer koster rundt 9000 kroner, og med trådløs variant har man da samtidig tyverisikring.

– Vi håper at også kommunene rundt om i landet vil sørge for Alås i sine biler. De har alle store bilparker og vil gå foran som gode eksempler for andre ved å installere, sier Wølneberg.

Ole Peder Berggren i Flisa Trykkeri og Kvisle Næringsutvikling er glad for at Miljøfrakt AS nå har alkolås på plass i sine biler.

 

GRATULERER: Produktsjef i Alås, Oddbjørn Wølneberg, til høyre, gratulerte sjåfør Bjørn Grønvold hos Miljøfrakt til å ta samfunnsansvar.

Foto: Sverre Viggen

Kilde: østlendingen.no