Ressursselskap (HRS) installert alkohollås på ti av sine kjøretøy.

Hver dag er det noen mennesker som setter seg i kjøretøyene sine og kjører i ruspåvirket tilstand. Faktisk viser statistikken at det blir gjennomført 140.000 kjøreturer av personer i ruspåvirket tilstand. Hver dag.  Bare i Norge.

Fra nå må Roger og de andre sjåførene på HRS, blåse grønt før de får start på bilen sin.
Forrige uke fikk Hålogaland Ressursselskap (HRS) installert alkohollås på ti av sine kjøretøy.
– Vi har ikke et problem med at våre ansatte ruser seg før de skal på jobb. Men vi ønsker å være den aktøren som setter trafikksikkerhet i fokus. Når du møter HRS på veien, skal du vite at våre sjåfører er trygge, flinke sjåfører som tar ansvar i trafikken, sier informasjonskonsulent på HRS, Marielle Eriksen.
Onsdag ble alkohollåsen installert i fire renovasjonsbiler i Harstad, mens de ble installert i seks renovasjonsbiler i Narvik dagen etter.
– Vi tilbyr to typer alkohollåser hos oss; en fastmontert og en trådlløs måler. I bilene til HRS har vi fastmonterte låser, forteller Oddbjørn Wølneberg, produktsjef i Alås.
For å kunne starte bilen, må sjåføren blåse i et rør. Blir det ikke oppdaget promille, får sjåføren klarsignal til å starte bilen. Det er ikke mangel på gode myter om hvordan en sjåfør kan lure alkohollåsen.
– Alkohollåsene krever en viss mengde luft og en viss fuktighet i den luften, og da er det bare en måte å få godkjent prøve på. Det er å blåse selv, eller få en voksen kollega til å blåse for deg. Nå vil nok akkurat det siste alternative skape litt oppsikt, og derfor kanskje være et dårlig alternativ, sier Wølneberg.
Ikke et alternativ

Sjåfør Roger Pedersen synes det er et pluss at HRS har installert alkohollås i kjøretøyene.
Roger Pedersen, sjåfør i HRS Miljø, er enig om at alternativet om å få en kollega til å blåse, er et dårlig alternativ.
-Det ville jo vært litt pinlig, sier han og ler.
Etter det Pedersens erfaring er det ikke særlig utbredt blant norske sjåfører å komme i bakrus på jobb.
– Men det kan jo skje at noen strekker stikket for langt kvelden før. Og da er det fint at bedriften har fokus på at alle sjåfører er edru før de begynner på jobb, sier han.
Viser stor interesse
Ikke bare ønsker HRS å gå foran som et godt eksempel på trafikksikkerhet, de ønsker også å ta vare på sine kolleger

.

Oddbjørn Wølneberg og Svein Kristian Olsen foran en av kjøretøyene til HRS som nå har fått alkohollås installert.

– En slik alkohollås kan være til hjelp til å oppdage om det er noen som sliter med noe privat. Dersom vi oppdager et mønster på noen, kan vi få vedkommende inn til en privat samtale og være behjelpelig med å finne en løsning på problemet, sier logistikkleder på HRS, Svein Kristian Olsen og forteller at HRS blir å installere alkohollåser i flere kjøretøy.
Også her er Oddbjørn Wølneberg enig. Det er mange bedrifter som ser fordelen med å installere alkohollås på kjøretøyene sine.
– En alkohollås handler like mye om å ta vare på kolleger, som det å hindre kjøring i påvirket tilstand, sier han.